Blog

Kokonaiskuva vai yksityiskohdat?

Olemme tänään lähdössä viikoksi Italiaan, joten ajankohtaisesti on mielessäni ollut lomatreenit ja -ruokavaliot ja muutenkin koko elämäntavan orjallisuus – tarvitaanko sitä ja onko siitä edes hyötyä? Uskon niin trainerinä kuin ihmisenäkin laajaan kokonaiskuvaan. Jos kyseessä on kehonrakentajan kisadieetti, niin sillä viimeiselläkin prosentilla on merkitystä, mutta ihan tavallisen tallaajan ei siitä kannata huolehtia. Kuten sanonta kuuluu, niin ei ole väliä, mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä, vaan uuden vuoden ja joulun välillä.

En toki tarkoita, että lomalla laitetaan kaikki ihan ranttaliksi ja syödään kaksin käsin kaikkea mitä eteen tulee. Mutta lomalla voi ottaa rennost ja syödä vaikka pizzan, jos mieli tekee. Tai jos menee kavereiden kanssa ravintolaan, omat Tupperware-kupit voi jättää suosiolla kotiin ja nauttia seurasta ja ruoasta – kunhan siellä ravintolassa ei käydä joka päivä eikä syödä koko päivää miten sattuu. Dieetilläkään ei pidä luopua kaikista herkuista, vaan sallia niitä itselleen välillä, pienissä määrissä, makrojen puitteissa. Sillä se, mikä on kiellettyä, houkuttaa ihan varmasti! En myöskään usko, että jos et heti treenin jälkeen saa ruokaa, lihakset surkastuvat ja tippuvat pois… Tai että pitäisi syödä 2-3h välein. Kunhan saat päivän aikana tarvittavan määrän eri ravintoaineita, olet jo pitkällä.

 

He's losing all his gains, he missed the 30 minute anabolic window

Sama lopettaa koko salilla käyminen!

 

Samaan yhden prosentin hifistelyyn kuuluvat mielestäni myös lisäravinteet. Suuri bisneshän se on, ja kauppiaat uskottelevat sinulle mielellään, että tarvitset a:ta aamulla, b:tä ennen treenejä, c:tä treenin aikana, d:tä sen jälkeen ja e:tä vielä ennen nukkumaanmenoa… Järki käteen. Kuten jo aiemmin totesin, niin syö tarpeeksi ja syö hyvin (varsinkin proteiini jää ihmisillä helposti alhaiseksi) – sillä pääset hyvin pitkälle! Lihakset kasvavat, voimat kasvavat, itsetunto paranee… Itse käytän jopa kahta lisäravinnetta: BCAA:ta ja kreatiinia. Silloin tällöin protskujauhetta (tai -patukoita), jos ei jostain syystä ole mahdollisuutta oikeaan ruokaan.

No entäs sitten treenipuoli? Samalla periaatteella lähestyn sitäkin. Jos et mieli kisalavalle, tuskin tarvitset viittä eri liikettä hauiksille. Suosin suuria, koko kehoa kuormittavia nostoja eli moninivelliikkeitä. Kukaan asiakkaistani ei kyykkää jumppapallon päällä ;) Jotta treeniohjelma on tehokas, siihen on toki huomioitava tavoitteiden lisäksi jokaisen henkilökohtaiset heikkoudet ja vahvuudet, eli sen tulisi olla asiansaosaavan valmentajan tekemä, mutta karkeat raamit pysyvät samoina. Toisin sanoen kaikki asiakkaani kyykkäävät, sillä se parantaa aineenvaihduntaa, nostaa peruskuntoa, kasvattaa lihaksia, lisää voimaa, parantaa liikkuvuutta, vahvistaa keskivartaloa ja ja ja ;)

Ja samoin kuin ruokavalion kanssa, treenienkin suhteen voi rentoutua esimerkiksi juurikin lomalla. Sitä, mitä on vuosi rakennettu, ei tuhota viikossa. Tosin itselläni henkinen hyvinvointi kulkee niin käsi kädessä treenaamisen kanssa, että vaikka en lomalla mitään ohjelmaa noudatakaan, jotain on tehtävä. Syksyllä 2013 olimme pari viikkoa Kap Verdellä ja otimme hiekkasäkin mukaan, jotta muu perhe ei joutuisi kestämään oikkuilevaa äitiä… Mutta saimme kyllä yhden jos toisenkin pitkän katseen rannalla treenatessamme :D

 

Treeniä rannalla

Kyykkyjä hiekkasäkillä

 

Rantatreeniä

Pystysoutuja hiekkasäkillä

 

Muistakaa siis rentoutua ja huolehtia mielenterveydestänne – pakkomielteet ja omanarvon mittaaminen niillä ei tue sitä! Muistakaa, että kyseessä on koko elämä eikä mikään dieetti tai kuntokuuri. Kokonaiskuva merkitsee niin paljon enemmän kuin yksityiskohdat!

Leave Reply