Blog

Mikä ihmeen voimanosto?

Yllättävän usein kuulen kysymyksen: “Mitä on voimanosto?” Noh, yllättävän ja yllättävän, eihän tämä mikään mediaseksikäs laji ole, kun naama irvessä nostetaan niin paljon kuin ikinä voidaan ja päällä on imarteleva trikoo (kisoissa ainakin) ;) Jälkeenpäin kuvia katsoessa olenkin seurakaverini kanssa nauranut, että tarvittaisiin nostoposeerausvalmentaja, jotta näytettäisiin kauniilta kuvissa… Oma valmentajani tosin totesi, että jos voit vielä hymyillä, niin et nosta tarpeeksi. Ja oikeassahan hän on! Mieluummin menen sinne mukavuusalueen ulkopuolelle, annan kaikkeni ja näytän hyvältä sitten kisojen jälkeen taas, haha.

Katja kyykkää

Kyykky SM-kisoissa 2014

Painonnosto on tullut tutuksi suuremmallekin yleisölle Crossfitin myötä ja yleensä voimanostokin käsitetään samaksi lajiksi. Painonnoston kilpailunostot ovat kuitenkin työntö ja tempaus ja voimanostossa ne ovat puolestaan jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Kilpailussa jokaisessa nostossa on kolme yritystä, joista suurin (eli painavin) hyväksytty kirjataan tulokseksi. Yhteistulokseen lasketaan nämä kolme parasta (eli paras kyykky, paras penkki ja paras maastanosto) yhteen. Kilpailu tapahtuu sukupuoli-, paino- ja ikäluokissa. Itse kilpailen 57kg naisten (daa) avoimessa luokassa eli en junnuissa tai veteraaneissa ;) Ja kyllä, hyväksytty kyykky on syväkyykky eli lonkkanivel alempana kuin polvinivel, penkissä tanko pysäytetään rinnalle ja maastavedossa ei käytetä remmejä tai muita hilavitkuttimia.

Itseasiassa kyykyn syvyydessä ja muissakin hyväksyttyjen nostojen tarkoissa spekseissä eri liitoissa on eri käytäntöjä… Itse kuulun Suomen voimanostoliittoon (SVNL) ja sitä kautta International Powerlifting Federation:iin (IPF), jossa juurikin tästä kyykyn syvyydestä ollaan tarkkoja. Lisäksi IPF on testattu liitto eli olemme kaikki allekirjoittaneet anti-doping sopimuksen. Pissatestejä tehdään. En käytä, en ole käyttänyt enkä aio käyttää. Ja tähän asiaan sen enempää tässä postauksessa menemättä: en käyttäisi vaikka ei testattaisi. Enkä tuomitse sen kummemmin niitä, jotka käyttävät, mutta “älkää tulko mun kisoihin huijaan” :D Testaamattomia liittoja löytyy myös eli niissä voi kisailla steroidien harrastajat.

Lisäksi voimanostosta löytyy klassista eli raakanostoa ja varustenostoa. Itse kilpailen klassisella puolella, jolloin kisoissa saa käyttää nostovyötä ja polvi- ja rannetukia. Varustenostosta löytyy sitten taas ties millaista penkkipaitaa, polvisiteitä, kyykkytrikoita jne jne. Kuten tästä ehkä osaa jo arvata, varustenostosta minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta. Mutta treenikassi tuntuu jo nyt täyttyvän tavaroista, niin epäilemättä siinä tarvitsee matkalaukun ;)

 

Leave Reply