Blog

Hyvän valmentajan merkitys – Ken Gack

ENGLISH VERSION OF THE INTERVIEW AT THE END!

Ensimmäisenä haastateltavana juttusarjassa hyvän valmentajan merkityksestä on Ken Gack, kilpaileva amerikkalainen voimanostaja ja valmentaja. Omat pohdintoni ja alustukseni juttusarjaan voit lukea täältä.

Kenillä on mm. yksi maailmanmestaruus ja hän ylläpitää nettisivua Brute Force Strength (löytyy myös facebookista), josta löytyy erittäin hyviä tekniikka-artikkeleita. Jos olet epävarma jostain liikkeestä, suosittelen katsomaan, löytyykö neuvot sen suorittamiseen ko. sivulta. Ja saatanpa minäkin löytyä joidenkin artikkelien videoilta näyttämässä miten liikkeet tehdään ;) Ken on siis minun valmentajani ja ihan älyttömän hyvä valmentaja onkin! Myös määriteltynä hänen omilla kriteereillään, jotka hän haastattelussa esittelee.

Logo

Lisää tietoa Kenistä nettisivuilla

1. Mikä on taustasi? Miten aloitit voimailun ja miten päädyit valmentajaksi?

Aloitin painojen nostelun 18-vuotiaana kuin liityin Yhdysvaltojen ilmavoimiin. En tiennyt ollenkaan mitä tein, jotain katsoin muita ihmisiä salilla ja matkin heitä. Toimivien asioiden tekemistä jatkoin, toimimattomat jätin pois. Alusta asti tavoitteenani oli aina tulla vahvemmaksi, ei isommaksi, ei rasvattomammaksi, vahvemmaksi. 10 vuoden treenin jälkeen voimanostolegenda Gene Bell näki minut nostamassa maasta ja kutsui minut voimanostotiiminsä. Olen ollut koukussa siitä lähtien.

Kilpaileminen ei ole vain adrenaliiniryöppy vaan se antoi treenaamiselleni aivan uudenlainsen määränpään. Voimatasoni nousivat nopeasti ja treenaaminen asiansa osaavien ihmisten kanssa paransi tekniikkani ja voimieni lisäksi myös ohjelmien suunnittelutaitojani.

En ole koskaan pitänyt oppimaani itselläni. Olen saanut apua monilta ihmisiltä päästäkseni tähän pisteeseen ja haluan antaa sitä eteenpäin, jakaa mitä olen oppinut muilta nostajilta.

…ja huono tekniikka salilla saa minut hulluksi!

 

2. Mikä on sinun treenifilosofiasi?

Perusfilosofiani löytyy sivuiltani bruteforcestrength.com ja siinä on neljä dogmia:

– Täydellinen tekniikka jokaisessa nostossa

–  Tasapainoinen treeniohjelma, jonka perustana ovat ydinliikkeet (compound lifts, moninivelliikkeet) ja henkilökohtaiset tavoitteesi

– Puhdas ja tasapainoinen ruokavalio oikealla makroravinnesuhteella

– Tasainen kehittyminen

Henkilökohtainen filosofiani perustuu yksinkertaisuuteen, loukkaantumisriskin minimointiin ja jatkuvaan, tasaiseen edistymiseen.

 

3. Millainen on hyvä valmentaja?

On muutamia asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota valmentajassa:

– Valmentajan tulee lähteä liikkeelle asiakkaan tavoitteista. Ohjelmien pitää perustua siihen, mihin asiakas tähtää, ei valmentajan käsitykseen siitä. Mutta valitse kuitenkin valmentaja, jonka tausta tukee henkilökohtaisia tavoitteitasi

– Valmentajan tulee olla ennakkoluuloton. 26 vuoden jälkeen opin edelleen uutta. Treenikirjallisuuden määrä on valtava, ja hyvän valmentajan tulisi osata suodattaa siitä epäolennainen ja virheelinen tieto pois, mutta samalla olla valmis oppimaan uusia ja tehokkaita treenaustapoja. Valmentajan tulisi osata käyttää tehokkaasti valmennettavalle sopivaa treenitapaa.

– Hyvä valmentaja laittaa valmennettaviensa menestyksen oman egonsa edelle. Treenaamisessa on kyse valmennettavien edistymisestä tavoitteitaan kohti. Piste.

 

4. Millainen sinä olet valmentajana? Mikä tekee sinusta hyvän valmentajan?

Uskon sanaasi, että olen hyvä valmentaja… Se on hyvin imartelevaa!

Ymmärrän omat henkilökohtaiset voimani ja heikkouteni. Olen voimavalmentaja. Jos haluat voimakkaaksi, voin tehdä sinusta voimakkaan. Jos sinulla on muita tavoitteita, rasvattomampi, suurempi, nopeampi, on olemassa muita valmentajia, jotka voivat auttaa sinua tehokkaammin.

  1. sääntö, tekniikka: Opetan tekniikkaa ennen mitään muuta. Jos tekniikka ei toimi, älä odota minun nostavan painoja ohjelmassasi joka viikko
  2. sääntö, tasapaino: Ohjelmissani on alueita, joita useat voimavalmentajat eikä suosittu kirjallisuus huomioi. Tämä johtaa puhtaisiin ja raskaampiin nostoihin pitkällä aikavälillä. Se myös lisää pitkäikäisyyttäsi nostajana.

 

5. Millainen on hyvä valmennettava?

Tiedosta tavoitteesi ja sitoudu niihin. Jos haluat olla voimakkaampi, isompi ja rasvattomampi, et välttämättä menesty. Jos sinulla on “Treeni ADHD”, kuten minä kutsun sitä, ja noudatat viikon treenitrendiä, en tuhlaa aikaani sinuun. Jos tiedät, mitä haluat, ja olet valmis sitoutumaan siihen, menestyt.

Hyvä valmennettava kommunikoi. Hän ei noudata ohjelman numeroita vain koska minä laitoin ne sinne. Jos on asioita, joita minun pitäisi tietää, meidän täytyy puhua ja muokata ohjelmaa. Jos keskustelu alkaa kuitenkin sanoilla “En pysty”, löydät itsesi hakkaamasta lattiaa naamallasi punnerruksia tehden. (Toim. huom. tämä pitää paikkaansa :D )

 

6. Mistä aloitat uuden valmennettavan kanssa?

Kysyn paljon kysymyksiä. Kuinka kauan olet treenannnut? Mitkä ovat tavoitteesi? Mikä on treenitaustasi? Mitkä ovat vahvimmat liikkeesi? Nämä ovat vain osa kysymyksistä, joita kysyn tutustuakseni valmennettavaan. En kysy tekniikasta, koska jokaisen tekniikka on ‘hyvä’. Minun pitää nähdä se. Miltä kyykkysi näyttää. Miltä penkkisi näyttää. Miltä maastavetosi näyttää. Tekniikkaa voi parantaa aina.

Jokainen valmennettava on ainutlaatuinen ja toimivan ohjelman täytyy olla ainutlaatuinen. Täytyykö sinun työstää perustekniikoitasi ja rakentaa perusvoimaa? Onko perustreenisi kunnossa ja voimmeko alkaa heti rakentamaan maksimivoimaa? Onko sinulla heikkouksia tai loukkaantumisia, joista meidän täytyy selviytyä?

Taustasi huolimatta alkuvaiheen treenaus on valmiuksiesi arviointia.

 

7. Millä perusteilla muokkaat ohjelmaa?

Onko tämä kompakysymys? Muokkaan treenattavieni ohjelmia jatkuvasti. Yksittäisellä treenikerralla saatan huomata, että jokin ei sovi päivän ohjelmaan, ja minun täytyy lisätä painoja tai toistoja, jos ne eivät kuormita tarpeeksi, tai vähentää niitä, jos treeni on liian aggressiivinen.

Jos treeneissä löytyy heikkouksia, joihin pitää puuttua, tai vahvuuksia, joista voidaan hyötyä, muokkaan ohjelmaa huomioimaan ko. vahvuudet tai heikkoudet. Minulla oli hiljattain valmennetava, jonka nostot olivat vahvempia kuin koskaan ennen, kun hän loukkaantui. Levon jälkeen meillä oli lyhyt treenisykli ennen hänen seuraavia kisojaan. Laskin tällä lyhyellä syklillä toistomäärät paljon sen tason alle, jolla hän olisi normaalisti treenannut. Hän paransi kisoissa ennätyksiään ja sai kultaa!

 

8. Mitä hyötyä on valmentajasta/ trainerista tavalliselle salillakävijälle (ei kilpaile)?

Siihen on oikeastaan monta syytä

– Tyypillisellä salillakävijällä ei ole tehokasta ohjelmaa. Suunnitelmat eivät ole kauaskantoisia ja parhaimmillaan salille tullaan yksittäisen treenin kanssa. Vielä useammin salille tullaan ilman minkäänlaista ohjelmaa. Pätevä valmentaja auttaa rakentamaan ohjelman, antaa treenille fokuksen, ja alkaa suuntaamaan pitkäaikaista kasvua tavoitteita kohti. Tosin monet Personal Traineritkaan eivät onnistu suunnittelemaan pitkän tähtäimen kehitystä.

– Treenaajan mielestä heidän teknikkaansa on aina ‘hyvä’. Ei, ei se ole. On mahdollista, että se ei ole kauhea, mutta sitä voi aina parantaa. Treenikaverin ‘oma on’ tsemppaukset eivät auta myöskään.

–  Valmentaja pitää rehellisenä. Salille on pakko tulla ja viimeinenkin sarja on vietävä loppuun, vaikka tv ja sohva kutsuisivat jo. Viimeinenkin toisto on tehtävä, vaikka keuhkot huutavat ja kroppa haluaa romahtaa kasaksi lattialle.

– Toisaalta treenaaja voi olla kirjon toisessa päässä ja käyttää liikaa painoa ja volyymia eikä voi sen vuoksi edistyä tehokkaasti. Ei ole tavatonta joutua säätämään ohjelman intensiteettiä pienemmäksi.

 

9. Millaisen ihmisen kannattaa valita sinut? Mikä on sinun erikoisuutesi?

Olenkin jo sanonut, että olen voimavalmentaja. Jos haluat vahvemmaksi, voin auttaa. Mutta mielestäni jokaisen pitäisi tulla vahvemmaksi. Vaikka voimaharjoittelu ei olisikaan osa ohjelmaa ympäri vuoden, kehonrakentajien, taistelijoiden ja urheilijoiden tulisi kaikkien treenata myös voimaa. Satunnainen voimasykli hyödyttää lähes kaikkia.

Jos haluat isommat hauikset, jatka matkaa ‘bro’. Minä en keskity hauisten kokoon. Ne kyllä kasvavat, jos treenaat kanssani, mutta käveleminen salin vastaanottotiskiltä käsipainotelineelle tekemään hauiskääntöjä on järjetöntä. ‘Käsipäivä’ on inhokkini.

 

10. Mitä mieltä olet etävalmennuksesta? Mitkä ovat sen edut/ haitat verrattuna lähivalmenukseen?

Se on hankalaa. Rehellisesti sanottuna mikään ei vedä vertoja sille, että kokenut valmentajaa katsoo nostojasi reaaliajassa joka kulmasta ja antaa palautetta joka toistosta joka sarjassa. Toisaalta hyvät valmentajat eivät ole normi. Etävalmennus mahdollistaa yhteyden hyvään valmentajaan , jonka kokemus ja vahvuudet sopivat sinun tavoitteesesi, missäpäin maailmaa oletkin. Nykyajan teknologia tekee siitä mahdollista. Treeniohjelmien jakaminen, videoiden jakaminen tekniikan arviointiin ja jopa live-striimaus on mahdollista.

 

11. Olen kirjoittanut naisellisuudesta ja “naisen muotista”. Onko sinulla jotain, mitä haluaisit sanoa naisista ja voimaharjoittelusta?

Suunta keskustelussa naisten voimaharjoittelusta on muuttunut viime vuosina ja yleisin harhaluulo on väistymässä. Suurin osa tietää jo, että väittämä ‘painojen nostaminen tekee minusta liian ison’ ei ole totta, vaikka sitä voikin vielä välillä kuulla. Harvempi kuitenkaan ymmärtää, että painoharjoittelu voi kuluttaa enemmän kaloreita kuin kuntoliikunta ja että voimaharjoittelu auttaa saavuttamaan ‘klassisen naisellisen vartalon’.

Nyt kun kliseet ja sovinismi on saatu pois tieltä, olen nähnyt merkittävän muutoksen naisten roolissa salilla viimeisen 20 vuoden aikana. Kaksi vuosikymmentä sitten naiset täyttivät jumppasalit ja juoksumatot, mutta pelkäsivät ja harvoin tulivat vapaapainoalueelle. Nykyään vapaapainoalue on yhtä avoinna naisille kuin miehillekin. Voimanostotiimissäni, Team Phoinixissä, on enemmän (erittäin hyviä) naisnostajia kuin miehiä. Ja suoraan sanottuna naiset ovat hyvin vaikuttavia vapaapainoalueella. Säännöllisesti naiset, joita valmennan, ovat aggressiivisempia tangon alla.

Olen lukenut, kuinka naisten valmentaminen eroaa miehistä. En ole koskaan uskonut tätä, enkä nähnyt mitään, mikä vakuuttaisi että minun pitäisi. Valmennan yksilöitä. Muokkaan treeniä yksilön tarpeiden mukaan enkä juuri ajattele sukupuolta.

 

12. Jotain muuta, mitä haluat lisätä?

Vau, olet ollut hyvin perinpohjainen, mitä muuta lisättävää voisi olla?

En pidä valmiista treeniohjelmista. “Tee näin saadaksesi 10 tuumaa suuremmat käsivarret” tai “tee näin saadaksesi hyvän pers… pakarat” ärsyttää minua. Ne on kirjoitettu myyntiä ajatellen. On olemassa paljon hyviä ohjelmapohjia, mutta mitä ohjelmaa sitten ikinä noudatatkaan, se pitää muokata sinun tasollesi, tavoitteisiisi ja tarpeisiisi. Sanoinko jo, että ‘käsipäivä’ ärsyttää minua? Ai sanoin? Hyvä!

Ken Gack

Ken Gack

 

 

1. Tell me about your background. How did you start strength training and how did you end up becoming a coach?

I’ve always admired strength. Cheesy as it sounds, my hero as a child was Superman, because of his strength. His flying, of course, was a bonus.

I began lifting weights when I was 18 and joined the United States Air Force. I had no idea what I was doing, so I watched the other people in the gym and mimicked them. What worked I kept doing, what didn’t work I dropped. From the beginning, my goal has always about getting stronger, not bigger, not leaner, stronger. About 10 years into it powerlifting legend Gene Bell saw me deadlifting and invited me to join his powerlifting team. I’ve been hooked ever since. Not only is the competition a rush of excitement, competing gave my training a focus I’d never had before. My strength gains began to shoot up quickly, and training with people who really knew what they were doing improved not only my technique and strength, but my programming as well.

I’ve never been one to keep what I’ve learned to myself. I’ve had a lot of people help me get to where I’m at, and I like passing it on, sharing what I have learned with other lifters.

…and crappy technique in the gym drives me nuts!

 

2. What is your training philosophy?

You can find my basic philosophy on my web site, bruteforcestrength.com. It has four basic tenets:

– Perfect your technique on every lift

– Set up a balanced training program based on a foundation of the core compound lifts and your individual training goals

– Establish a clean, balanced diet with the right mix of macro-nutrients

– Expect steady progression

My personal philosophy is based on simplicity, minimizing your potential for injury, and continuous, steady gains.

 

3. What is a good coach like?

There are a few traits you should look for in a coach:

– Your coach should start with your goals. Your programs should be based around where you want to go with your training, not forced into your coach’s mold. That being said, pick a coach with a background that is in alignment with your own personal goals.

– A coach should be open minded. After 26 years, I continue to learn. The amount of training literature available today is tremendous. A good coach should be able to weed through the garbage, but at the same time to be willing to learn new and effective training approaches. He should know how to effectively implement the right approach for his trainees.

– A good coach should put his trainees’ success above his ego. Training is about progressing his trainees’ toward their goals. Period.

 

4. What kind of a coach are you? What makes you a good coach?

I’ll take your word that I’m a good coach…that is very flattering!

I understand my own personal strengths and weaknesses. I am a strength coach. If you want to get strong, I can make you strong. If you have other goals, leaner, bigger, faster, there are other coaches who can progress you to those goals more effectively.

Rule number 1, Technique: I teach technique above all else. If your technique needs work, don’t expect me to be bringing your weights up every week.

Rule number 2, Balance: I program training in areas that many strength trainers and popular literature neglect. This leads to more solid, bigger lifts in the long run. It also increases your lifting longevity.

 

5. What is a good trainee like?

Know what your goals are, and commit to them. If you want to get stronger and bigger and leaner, chances are you will not be successful. If you have what I call Exercise ADD, and are prone to follow the training philosophy of the week, I won’t waste my time with you. If you know what you want to accomplish and are committed to making it happen, you will be successful.

A good trainee communicates. Don’t follow the numbers on the program just because I put them there. If there are issues I need to be aware of, we need to talk and adjust.

However, if that conversation starts with ‘I can’t’, you’re likely to find yourself beating floor with your face doing pushups. [Yes, that is true :D]

 

6. How do you start with a new trainee?

I ask a lot of questions. How long have you been training? What are your goals? What is your training background? What are your best lifts? These are a just a few of the questions I ask to get to know a trainee.

I don’t like asking questions about technique, because everyone’s technique is ‘good’. I have to see it. What does your squat look like. What does your bench look like. What does your deadlift look like. For the record, technique can always get better.

Every trainee is unique, and effective training programs have to be unique.

Do you need to work on your basic techniques and build a strength foundation?

Is your basic training sound, can we begin right away building your max strength?

Do you have weaknesses or injuries we need to overcome?

Regardless your background, you can expect your initial training to be an assessment of your training maturity.

 

7. How and why do you make modifications to your trainees’ programs?

Is this a trick question? I continuously modify a trainee’s program. During an individual training session, if I see something that doesn’t fit your program for the day I may find I have to adjust weight or reps up if you’re not being taxed properly, or down if the training is obviously too aggressive.

If through the course of a training program we find weaknesses to address, or strengths we would like to take advantage of, I may address the course of the program to address those strengths and weaknesses. I recently had a trainee who was lifting stronger than she ever had, when she experienced an injury. After some time off, we had a very short training cycle to her next comp. For this short training cycle, I drew the training volume down far below where I normally would have had her train. She came out of the meet with some nice PRs, and a win!

 

8. What are the advantages of a coach to a regular gym goer (not competing)?

There are many reasons really.

– Your typical gym rat won’t set up effective programs. They’ll not plan training long term, and at best will show up at the gym with a ‘workout’. More often they’ll show up without any plan at all. Having a coach who knows what they are doing will help you structure your training into a program, give it focus, and begin driving long term growth toward your goals. For the record, many personal trainers are little better, failing to plan for long term progress.

– In a trainee’s mind, their technique is always ‘good’. No, it’s not. It is possible that it’s not horrific, but it can always get better. Your workout partner assuring you ‘it’s all you man’ is not helping you.

– A coach will keep you honest. You have to show up at the gym. You have to finish that last set when your couch and TV are calling out to you. You have to pump out that last rep when your lungs are screaming and your body wants to crumple into a heap onto the floor.

– A trainee may be at the other end of the spectrum – far too much volume or too heavy weights to progress effectively. It’s not uncommon to have to dial back a trainee’s program

 

9. What kind of a person should choose you? What is your specialty?

I may have implied this already, by saying ‘I am a strength coach’. If your goal is to get stronger, I can help. That being said, I think everyone should get stronger. Although they may not do so year round, I think it is important that body builders, fighters, athletes of all kinds have a strength component in their training. An occasional power cycle can benefit almost anyone.

If you want bigger biceps, move on ‘bra’. I don’t do big biceps. Oh, they will grow if you train with me, but walking from the gym’s front desk to the dumbbell rack to begin curling is a pet peeve of mine. ‘Arm Day’ is a pet peeve of mine.

 

10. What do you think about online coaching? What are the pros and cons when compared to coaching in person?

It’s tricky. Quite honestly nothing beats an experienced coach watching your lifts real time from all angles and giving you feedback on every rep of every set.

On the other hand, good coaches are not the norm. Online coaching allows you to connect with a goodcoach who’s experience and strengths align with your goals anywhere in the world. Today’s technology make that possible. Sharing training programs, sharing video of lifts for technique checks, or even live streaming your lifts real time is possible today.

 

11. I have written about femininity and “the female mold”. Anything you want to say about women and strength training?

With the direction the women and strength training subject has gone in recent years, the most common misconception is declining. Most people already know ‘lifting weights will make me too big’ is not true, although you may still hear it now and then. Less commonly understood: weight training can burn more calories than cardio training; strength training does a great job at creating the ‘classical feminine figure’.

Now that those clichés and chauvinism is out of the way, I have seen a significant shift in women’s roles in the gym in the last 20 years. Two decades ago, women filled the aerobics room and the treadmills, but were intimidated by and rarely ventured into the free weight room. Today the weight room is as open to women as it is to men. My powerlifting team, Team Phoinix, has more (very good) women powerlifters than men. And quite frankly, women are impressive in the weight room. Frequently the women I train are much more aggressive under the bar.

I have read about how training women is different than training men. I have never bought into it, and have seen nothing that convinces me that I should. I train individuals. I adjust training based on what the individual needs and don’t put a lot of consideration into whether they are a woman or a man.

 

12. Anything else you want to add?

Wow, you have been very thorough, what else is there to add?

I’m not a fan of canned workouts. The ‘follow this workout to add 10” to your arms’, and ‘follow that workout for a great a…glutes’ annoy me. They are written to sell articles. There are a lot of good training program templates out there, but whatever training you follow, it should be customizable for your training level, goals, and training needs.

Did I mention that ‘Arm Day’ annoys me? I did? Good!