Blog

Mitä kisoihin tarvitsee mukaan?

Pakkailin viikonloppuna aluemestaruuskisoihin laukkua ja muistelin, kuinka hämmentävää se ihan ensimmäisissä kisoissa oli… Mitä ihmettä kisoihin tarvii mukaan? Joten ajattelin ottaa muutaman kuvan oman kisalaukkuni sisällöstä.

Ensimmäiseksi kaikkein tärkein: varusteet. Vaikka kyseessä onkin raakanosto ilman varusteita, niin ihan pelkillä treenivaatteilla ei tule toimeen.

Tarpeelliset tavarat

Kisakassin varusteita

 

Kaikkien varusteiden kohdalla kannattaa katsoa oman liiton sääntöjä: mitä pitää olla ja millaisia niiden pitää olla. Omat varusteeni täyttävät Suomen voimanostoliiton säädökset. Kisoissa tulee siis olla päällä nostotrikoo (singlet), jonka alle pitää laittaa t-paita. Nämä kuvan vasemmassa reunassa. Maastavedossa täytyy olla polvisukat (oikea reuna). Lisäksi kuvasta löytyy kyykkykengät (itse käytän samoja myös penkissä) ja maastavetotossut oikeasta ylänurkasta. Kyykyissä käytän myös polvitukia (keskellä alhaalla) ja kyykyssä ja penkissä rannesiteitä (keskellä ylhäällä, vyön alla). Ylimpänä kuvassa on vyö, jota käytän kyykyssä ja maastavedossa.

Kuvasta löytyy myös rannesiteiden vierestä talkkia, jota huoltaja laittaa jalkoihin maastavetoon, jotta tanko luistaa hyvin ylös. Huom. siihen ei ole itse koskemista tai ote tangosta pettää ihan varmasti! Rannesiteiden toisella puolella on urheiluteippiä haavoja varten. Mutta jos sitä joutuu käyttämään, tulee se näyttää ja hyväksyttää tuomarilla, jotta sitä ei vain käytettäisi tukea antamaan. Keskellä kuvaa koreilee vielä Tena Lady -paketti. Varsinkin maastavedoissa on naisilla virtsankarkailu hyvinkin tyypillinen ongelma, kun mennään maksimirautoihin, vaikka siitä ei hirveästi puhuta. Asiaan kannattaa olla varautunut.

No sitten päästään siihen minun lempiasiaan: eväisiin!

Suolaisia eväitä

Kisaeväitä

 

Itse tykkään punnituksen jälkeen syödä ihan kunnolla. Tiedän ihmisiä, jotka syövät lähinnä hedelmiä ja ateriankorvikejuomia tms, mutta minulle se ei riitä. Minulle tulee huono olo ilman ruokaa. Ja punnituksen jälkeen on kuitenkin kaksi tuntia aikaa ennen kyykkyjä, joten ruoka on kyllä ehtinyt laskea. Mutta tietenkin tässä pitää kuunnella omaa kroppaa. Ja ei kannata alkaa syödä mitään uusia juttuja vaan pysyä tutuissa turvallisissa, joita tietää vatsan sietävän! Tai jos muuten ei syö paljoa hiilareita, niin ei kannata vetää övereitä ennen kisoja.

Itse söin punnituksen jälkeen tuhdisti täytetyn sämpylän ja skyrin sekä join kahvit termarista. Hyvin tyypillisen setin minulle siis! Kyykkyjen jälkeen vedin toisen samanlaisen, vaikka ruokaa ei oikeastaan tehnyt mieli. Pakotin kuitenkin itseni syömään, jotta energiatasot pysyvät tarpeeksi ylhäällä. Penkin jälkeen en enää syönyt mitään raskaampaa, sillä maastavedoissa tuntuu eniten siltä, että ruoat tulevat takaisin ylös, joten en halunnut täyttää vatsaa enempää. 2 sämpylää meni siis roskiin…

Kuvassa on myös shakerissa proteiinijauhetta, jolle ei tällä kertaa ollut käyttöä, sekä hunajaa. Otan sitä aina kisoissa viimeisten raskaiden lämmittelyjen ja kisanostojen jälkeen. Ehkä sillä on vain placebo-vaikutus, mutta sen pitäisi nostaa verensokeria nopeasti ja antaa lisäenergiaa seuraavan nostoon.

Herkkuja

Kisaeväät 2

 

Ja koska olen aina pudottanut painoa kisoihin, eväsostoksilla käydessä kahmin kaikki herkut mukaan :D Näitäkään minun ei juuri koskaan tee edes mieli kisoissa, mutta suklaata olen yrittänyt syödä lähempänä omia suorituksia, kun ruokaa ei enää voi syödä, ja penkkien ja maastavedon välissä jonkun proteiinipatukan. Sipsit ja suolapähkinät ovat mukana lähinnä suolan saamiseksi, jos olen joutunut pudottamaan nesteitä, mutta tällä kertaa en joutunut hirveästi niistä pudottamaan. Taisin tuon sipsipussin avata ja ottaa muutaman lastun koko kisojen aikana.

Kuvassa näkyy myös Osmosal-paketti. Osmosal on siis apteekissa myytävä tuote, jota käytetään nesteytykseen. ”Osmosal-oraaliliuos on tarkoitettu lapsille ja aikuisille äkillisen ripulitaudin hoitoon. Äkillisessä ripulitaudissa on vaarana elimistön liiallinen nestehukka (veden ja suolojen menetys), joka saattaa kehittyä oksentelun ja ripulin seurauksena jo vuorokaudessa. Osmosal-oraaliliuos korvaa tavanomaisen ripulitaudin yhteydessä menetetyn veden, natriumin ja kaliumin. Osmosal-liuoksen sisältämä sokeri edistää veden ja natriumin imeytymistä suolistosta, ja sen sisältämä sitraatti korjaa elimistön happo-emästasapainon häiriöitä.”

Vaikka en paljoa nesteistä tiputtanutkaan, niin olin kuitenkin ollut syömättä ja juomatta edellisestä iltapäivästä, joten punnituksen jälkeen aloitin heti juomaan Osmosal-liuosta ja korjaamaan sitä nestehukkaa, joka oli tullut. Liuos kannattaa juoda hitaasti ja ”pureskellen” (sylkeä erittäen), jotta se ehtii imeytyä, ennen kuin syö mitään.

Kuvassa näkyvien tavaroiden lisäksi minulla oli mukana vaihtovaatteet ja pyyhe. Itse en kuuntele musiikkia treenatessa, sillä minun keskittymistäni se lähinnä haittaa, joten mitään sellaista en tarvinnut mukaan. Ja tietysti minulla oli mukana myös valmentajaltani saatu kisasuunnitelma. Siitä käy ilmi suunnitellut nostot tai niiden haarukka sen mukaan, miten nostot tuntuvat kulkevan. Nostot täytyy tietysti soveltaa sen mukaan, miltä tuntuu, mutta jonkinlainen idea on hyvä olla mielessä kisoihin mennessä.

Kisasuunnitelma

Leave Reply