Blog

Hyvän valmentajan merkitys – Jyrki Rantanen

Seuraavana haastatteluvuorossa hyvän valmentajan merkityksestä on Heavy Eventsin Jyrki Rantanen. Omat pohdintoni ja alustukseni juttusarjaan voit lukea täältä.

Hämeenlinnassa sijaitseva Heavy Events/ Jyrki tarjoaa valmennuspalveluita voimalajien urheiijoille aloittelijoista ammattilaisiin kansainvälisesti yli 25 vuoden kokemuksella. Suurin tietotaito on voimamies/nainen lajien parissa. Itse olen juuri Heavy Eventsin järjestämällä valmentajakurssilla :) Heavy Events löytyy myös facebookista.

 

Kuva Jyrkistä

Jyrki kantamassa 189kg painavaa muistokiveä Norjassa kesällä 2014 Highland Games kisojen yhteydessä

 

1. Mikä on taustasi? Miten aloitit voimailun ja miten päädyit valmentajaksi?

Olen ollut sidottuna urheiluun 2-vuotiaasta lähtien, kun lentopallovalmentajana toiminut isäni vei mukanaan harjoituksiin hyppimään pehmopatjoille ja pallojen kanssa leikkimään. Nuoruudessa harrastin monia lajeja kuten uintia, nyrkkeilyä ja koripalloa yms, mutta 14-vuotiaana saliharjoittelu veti puoleensa. Olin voimaharjoittelun näkökulmasta katsoen kohtalaisen etuoikeutettu, koska kaverini veli harrasti voimanostoa (2x junioreiden MM sekä penkin MM) ja hänen harjoittelustaan tuli opittua paljon, samoin kuin myöhempinä vuosina yhteistreeneissä Janne Virtasen kanssa (Maailman Vahvin Mies 2000 ja 4 x Suomen Vahvin). Oma kilpailuhistoriani alkoi vuonna 1993 ja jatkuu edelleen vuosittain pl. 3 välivuotta, joina en ole kilpaillut. Nykyään kilpailuissa käynti on enempi vain huvitusta ja tuntuman ylläpitoa ajoittain, mutta aktiivisimmilta vuosilta löytyy 105kg sarjan MM-hopea ja muutamia pienempien kv. kisojen voittoja, tukun SM-mitali- ja finaalisijojen päälle eri voimalajeissa. Kokonaisuudessaan olen kilpaillut 70-80 eri voimailukilpailussa monissa eri maissa ja kolmella eri mantereella :)

Valmennus tuli kuvaan, kun halusin, että voimailu on edelleen vahvasti mukana päivittäisessä elämässäni, vaikken enää itse kilpaile ns. veren maku suussa, ja päätin alkaa tarjota osaamistani muidenkin käyttöön samalla, kun järjestän erinäisiä voimailutapahtumia. Tällä hetkellä valmennan Suomeen, Norjaan ja Australiaan lähinnä vahvin nainen/mies kilpailijoita.

 

2. Mikä on sinun treenifilosofiasi?

Painotan filosofiassani pitkälti vahvaa, monipuolista peruskuntoa ja teknistä osaamista ja oikean lepomäärän merkitystä.

 

3. Millainen on hyvä valmentaja?

Hyvä valmentaja näkee yksilön heikkoudet ja vahvistaa niitä sekä hyödyntää hänen vahvuutensa.

 

4. Millainen sinä olet valmentajana? Mikä tekee sinusta hyvän valmentajan?

Olen rauhallinen, innostava ja kannustava. Hyvät hermot ainakin auttavat, koska vaikka valmennettavalla menee hermot itseensä, niin minulla ei mene häneen, vaan etsin keinon, jolla hermostuttuva asia parannetaan ja muutetaan voimavaraksi.

 

5. Millainen on hyvä valmennettava?

Sellainen, joka ei sooloile omiaan, kysyy jos ei tiedä, ja pyytää perusteluita, jos ei usko.

 

6. Mistä aloitat uuden valmennettavan kanssa?

Kokonaisuuden kartoittamisesta eli urheiluhistoria syntymästä saakka, vahvuudet/heikkoudet, tavoitteet sekä mahdolliset terveydelliset rajoitteet jne.

 

7. Millä perusteilla muokkaat ohjelmaa?

Kauden mukaan; kisa/peruskunto yms, ohjelman etenemisen mukaan/sen vaatiessa muutoksia, heikkouksien/vahvuuksien mukaan eli käytännössä tilanteen mukaan aina kun siihen on aihetta.

 

8. Mitä hyötyä on trainerista tavalliselle salillakävijälle (ei kilpaile)?

Ammattitaitoiselta PT:lta saa avun kuntoilun aloittamiseen ja perustekniikoihin, kun puhutaan normaalista saliharjoittelusta. Lisäksi siitä voi olla merkittävä apu harjoittelun jatkuvuuteen ja monipuolistamiseen.

 

9. Millaisen ihmisen kannattaa valita sinut? Mikä on sinun erikoisuutesi?

Ihmisen, joka haluaa ylittää rajansa ja kasvaa voittajaksi vahvin nainen/mies -kilpailuissa tai muissa voimalajeissa. Erikoisuuteni on yli 25 vuoden omakohtainen kokemus lajista ja lukemattomista eri tasojen kilpailijoista ja kilpailuista meillä ja maailmalla.

 

10. Mitä mieltä olet etävalmennuksesta? Mitkä ovat sen edut/ haitat verrattuna lähivalmenukseen?

Etävalmennus on ok, mutta se ei koskaan täysin korvaa livenä tapahtuvaa valmennusta. Etu on tietysti nopea tiedonvaihto nykypäivänä vaikka eri puolilta maailmaa ja se mahdollistaa jonkin tasoisen valmennuksen myös etänä, mutta haittana siinä on se, että esim. teknisiä virheitä ei pääse fyysisesti korjaamaan silloin, kun se tapahtuu, eli lähivalmennuksessa kehitys on nopeampaa, virheiden korjaus mutkattomampaa ja varmempaa ja sitä kautta kehitys tehokaampaa.

 

11. Olen kirjoittanut naisellisuudesta ja “naisen muotista”. Onko sinulla jotain, mitä haluaisit sanoa naisista ja voimaharjoittelusta?

Voimaharjoittelu sopii hyvin myös naisille, ja se ei kasvata valtavia lihaksia yön yli eikä myöskään seuraavana päivänä. Vahva nainen voi myös olla hyvin naisellinen ja kaunis.

 

12. Jotain muuta, mitä haluat lisätä?

Jos tunnet paloa voimailuun – koita sitä!

 

Sarjassa aiemmin ilmestyneet haastattelut:

Ken Gack

Leave Reply