Blog

Naiset eivät pysty vetämään leukoja!

Olen kirjoittanut aiemminkin naisen muotista ja siitä, kuinka naisten voiman pitäisi pysyä kropan sisällä… Tämä on toki muuttumassa eikä ajattelutapa ehkä ole ollut niin voimakas Suomessa ylipäätään, sillä meillä on maanviljelysajat ja sodat lähellä, ja naiset ovat joutuneet osallistumaan ruumiilliseen työhön siinä missä miehetkin. Mutta näkyvissä se silti on, että naisten ei tulisi osata käyttää voimaa ja vetää leukoja, punnertaa, heittää palloa, juosta oikein tms. Vai kuinka moni teistä on kuullut sanottavan “heittää kuin tyttö” ja “juoksee kuin tyttö”? Naisen muotti on olla heikompi osapuoli ja jotenkin aristella kroppaansa. Häpeillä sitä ja sen käyttöä, piilottaa kaikki ruumiillinen.

Jokin aika sitten Facebookia kohautti tällä muotilla valetut englanninkieliset jutut siitä, kuinka naisten on ylipäätään turha vetää leukoja, sillä se ei onnistu. Naisella on vähemmän lihasta ja voimaa ja that’s it. Joissain jutuissa mentiin jopa niin pitkälle, että sanottiin, ettei naisten kannata treenata pelkästään yläkroppaa ollenkaan, sillä “kuka nainen nyt haluaisi näyttää mieheltä” (oman mielipiteeni salilla mieheksi muutumisesta voi lukea täältä).  Voitte arvata, että näin punaista näitä juttuja lukiessani. Se, joka haluaa, voi kaivaa jutut esiin, mutta itse en halua ohjata näille jutuille yhtään enempää liikennettä, joten linkkejä ei ole eikä tule ;)

On totta, että naisilla on vähemmän lihasta ja voimaa kokoonsa nähden kuin miehillä. Tämä johtuu kuitenkin siitä, että naisilla on kehossaan enemmän rasvaa. Meidät on varustettu jatkamaan ja kantamaan elämää: kuukautiskierto (tai sitä ylläpitävät hormonit) vaatii toimiakseen rasvaa, ja imetyksen ja raskauden aikana rasva on erityisesti tarpeen. Jos naisen ja miehen voimia kuitenkin verrataan lihasmassaan eikä kokonaispainoon, ero pienenee huomattavasti. Miehillä on toki enemmän lihasta yläkropassa, leveämpi rintakehän rakenne mahdollistaa sen, joten miehillä on naisia voimakkaampi yläkroppakin. Se saa useat ajattelemaan, etteivät naiset voisi vetää leukoja. Tekosyitä, sanon minä!

Ongelmat leuanvedoissa johtuvat usein toki voimanpuutteesta, mutta ei siitä, etteikö sitä olisi mahdollista saada! Treenillä kyllä kaikki onnistuu! Yleinen ongelma on tietysti heikko yläselkä, sillä useat naiset eivät vain ole treenanneet sitä. Se kun ei auta siihen JLo-pyllyn saamiseen… Mutta samat ongelmat koskevat myös miehiä. Istuminen tietokoneen ääressä on heikentänyt yläselkää entisestään. Selän lisäksi keskivartalo on useilla ihmisillä heikko ja tämä on toinen yleinen ongelmakohta. Vartalonhallintaa ei ole ja se vaikeuttaa monen asian lisäksi myös leukojen vetämistä. Ruumiillisesta työstä siirtyminen toimistotyöhön näkyy, eikä voimaa osata enää tuottaa.  Lisäksi leuanvetojen tekniikkaa on hankala ymmärtää. On vaikeaa tietää, mihin suuntaan vetää, kun usealla ei ole ymmärrystä edes siitä, miten lavat vedetään yhteen.

Liikkumattomuus on tietysti lisännyt myös ylipaino-ongelmia. Se nyt ei ole kenellekään mikään uutinen, mutta ei se lisääntynyt elopaino missään nimessä helpota leuanvetojakaan! Leuanvedoissa pitää liikuttaa omaa massaansa, ja mitä enemmän massaa on, sitä enemmän voimaa sen liikuttamiseenkin tarvitaan. Samoin kuin sixpackin saamiseen, leukoihin auttaa hyvin viisi sarjaa “älä syö sitä roskaa” (vai miten se meme menikään).

Ja jotta voin todistaa otsikon vääräksi, ja näyttää, miten kuka tahansa voi oppia vetämään leukoja, tein teille videon. Tällä videolla naiset kolmessa sukupolvessa todistavat nämä väitteet hullut väitteet siitä, etteivät naiset voisi vetää leukoja, vääriksi.

 

 

Ensimmäisenä leuan vetää 6-vuotias tyttäreni. Hän on ahkera temppuilija, joka nauttii kiipeilystä ja kaikesta fyysisestä toiminnasta. Voimaa ja kehonhallintaa on tullut ihan itsestään leikin avulla. Eikä hän ole vielä sisäistänyt, ettei joku asia sopisi naisille. Eikä meidän perheessä tarvitsekaan sisäistää!

Toisessa ruudussa minä vedän leukoja itse. Ja ihan nollasta olen lähtenyt! En saanut yhtään leukaa, kun muutama vuosi sitten kokeilin ensimmäistä kertaa… Toisin kuin naiset yleensä, olin täysin varma, että saisin. Uskoin täysin itseeni ja voimiini, ja olin  varma, ettei se niin hankalaa voisi olla! Tein tästä tietysti ison jutun, haastoin mieheni leuanvetokilpailuun kokeilematta lajia ollenkaan – ja hävisin. Tulokseni oli puhdas nolla. Hehheh. Mutta salilla käyminen on tuottanut tulosta!

Viimeisenä leuanvetäjänä on melkein 70-vuotias äitini. Hän osasi homman heti ensi yrityksellä, sillä voimaa löytyy! Hän ei ole kuluttanut aikaa salilla tai liikkeitä harjoitellen, mutta on kotoisin maatilalta ja tehnyt aina ruumiillista työtä. Hän on myös pitänyt huolta kunnostaan ja liikkunut paljon, vaikkakin lähinnä kestävyysliikunnan parissa. Mutta kaikki te, jotka käytätte ikää tekosyynä, tämä on teille. Ottakaa tästä mallia! Ikäkään ei ole mikään este kunnossa olemiselle!

 

P.s. Marraskuu on ollut blogin puolella hiljaisempaa aikaa kiireistä johtuen, mutta Facebookissa päivityksiä on hieman tiheämpään.

Leave Reply